Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Τυπώνοντας "Το κέρμα"...

Φυσικά το περιεχόμενο ενός βιβλίου είναι το βασικό στοιχείο που το χαρακτηρίζει. Αυτά που γράφει, ο τρόπος που τα γράφει και το πόσο συνεισφέρει στον εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας, στον τομέα που αναφέρεται.

Όμως κάθε  βιβλίο που φτάνει στον αναγνώστη, δεν είναι απλά ένα σπουδαίο, αδιάφορο ή κακό κείμενο, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Γι' αυτό και διατηρεί και την αξία του παρά την ισοπέδωση της ηλεκτρονικής γραφής.

Το κάθε βιβλίο, έχει το δικό του χαρακτήρα που τον διαμορφώνουν, εκτός βεβαίως του συγγραφέα, ο εκδότης, ο επιμελητής και διορθωτής, ο συνθέτης του εξώφυλλου και ο σελιδοποιός και τέλος ο τυπογράφος.

Αυτό λοιπόν που καταλήγει ξεχασμένο στο ράφι ή γίνεται παντοτινός φίλος, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, άσχετα από το ποσοστό συμμετοχής του καθενός.


Η εμπειρία μου, που την καταθέτω, όπως κάνω καιρό τώρα στην ιστοσελίδα μου, με αυτό τον κόσμο που ασχολείται μέχρι το τελικό προϊόν να πάρει τη θέση του στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου, ήταν όχι μόνο ενδιαφέρουσα, αλλά και απόλυτα παραγωγική.

Προτίμησα, και με προτίμησαν, να συνεργαστώ με τα αδέλφια Γιώργο και Γιάννη Χριστόπουλο, γνωστούς για την πολυετή παρουσία τους και τις εξαιρετικές δουλειές τους στο Ναύπλιο και την Αργολίδα, που διαθέτουν στην επιχείρησή τους, ό,τι μπορεί να χρειαστεί ώστε να μετατραπεί ένα μαυρόασπρο κείμενο σε Α4 και να γίνει ένα μικρό έργο τέχνης.

Υπερβολές... ίσως... η επένδυση όμως σε μεράκι που διαθέτουν, ξεπερνά κατά πολύ τον απλό επαγγελματισμό.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί. Πάντως, Σάββατο μεσημέρι, ο Γιάννης, με απίθανη στοργή, έπιανε "Το κέρμα" και το πήγαινε από τη μια μηχανή στην άλλη και τα μάτια του έλαμπαν...

Μάνος Περράκης

Υ.Γ. Η ανάρτηση αφιερώνεται στην πανέξυπνη, πρόθυμη, δημιουργική, Αγράμπελη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου