Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Γράφοντας ένα μυθιστόρημα... Ποιο είναι το θέμα και γιατί...

"Ποιο είναι το θέμα και που ακουμπά το μυθιστόρημα;"

Είναι μια φανταστική ιστορία κεντημένη με πραγματικά γεγονότα και αναφέρεται στην αιώνια εμπλοκή της τύχης στη ζωή των ανθρώπων.

Ένα θέμα που απασχολεί τον άνθρωπο από τότε που ανέπτυξε τις νοητικές του λειτουργίες και προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Απόδειξη του πόσο ενδιαφέρει αυτό το θέμα, είναι η σπουδή, η ανάγκη, των μεγάλων της σκέψης, σε διαφορετικές εποχές, να τοποθετηθούν και να ερμηνεύσουν αυτό που άλλοι ονομάζουν τύχη, πεπρωμένο, ριζικό, μελλούμενο, αναπόφευκτο, μα πάντα κάτι που το περικλείει μυστήριο και φόβος.


Αυτό που οι περισσότεροι δέχονται ότι καθορίζει τη ζωή τους, ακόμα και γιατί γεννήθηκαν Πέμπτη, στον τάδε αστερισμό, με συννεφιά ή ήλιο, νύχτα ή μέρα, αλλά και γιατί κάποια υπερφυσική δύναμη αυτό θέλει.

Το τυχαίο γίνεται αφορμή για να δοκιμάσουν τα όρια τους, τα πιστεύω τους, την ίδια την ύπαρξη τους οι ήρωες του μυθιστορήματος, κυρίως ο αφηγητής, μέσα από την πάλη με τις αδυναμίες και τα θέλω τους, τα όνειρά τους.

Ο τρόπος που αυτά περιγράφονται, η πλοκή, αποτελούν και πρόκληση για τον αναγνώστη να μπει και ο ίδιος στην ιστορία και να πάρει θέση σε αυτά που συμβαίνουν.

Ας μην πω περισσότερα, άλλωστε είναι τόσα πολλά και δύσκολα τα θέματα που πραγματεύεται το μυθιστόρημα, που το καθένα θα μπορούσε να είναι θέμα για άλλο μυθιστόρημα από μόνο του.

Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι όποιος διαβάσει αυτό το μυθιστόρημα όχι μόνο δε θα χάσει το χρόνο του, αλλά θα χρειαστεί να βρει και άλλον για να το ξαναδιαβάσει...

Μάνος Περράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου