Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Γράφοντας ένα μυθιστόρημα... Το περιεχόμενο

Σαν ιδέα ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, να γράψω την ιστορία της παρέας που είχαμε από το Γ΄ Γυμνάσιο στους Αμπελοκήπους.

Αυτής της δεμένης με εφηβικές φιλίες παρέας, που πέρασε μαζί αξέχαστα χρόνια, απίθανες καταστάσεις, που έζησε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους την σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και του κόσμου.

Την εποχή της Δικτατορίας και των παγκόσμιων κινημάτων, των αλλαγών, των επαναστάσεων στην τέχνη, στις ιδέες και τα γράμματα, της αναζήτησης της ελευθερίας.

Ξεκίνησα να γράφω κάποιες σελίδες, αλλά όλο σταμάταγα, κάτι άλλο έμπαινε σαν προτεραιότητα.


Κιτρίνιζαν οι χειρόγραφες σελίδες, τους άλλαζα θέση, μετακόμιζαν μαζί με άλλα υπάρχοντα, αλλά δεν έλεγαν να αυξηθούν.

Αφού πέρασαν τα χρόνια, αποκτώντας εμπειρία στη δημοσίευση απόψεων και γνώμης σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, θέλησα να γράψω ένα μυθιστόρημα.

Οι κιτρινισμένες σελίδες έγιναν το πρωτογενές υλικό για να στηθεί η ιστορία.

Πάνω τους έχτισα, με φαντασία και προσωπικά βιώματα, τον κύκλο των προσώπων που συμμετέχουν, τις καταστάσεις που έζησαν.

Άγγιξα με σεβασμό και προσοχή θέματα όπως ο έρωτας, οι σχέσεις, τα συναισθήματα, τα ναρκωτικά, ο τζόγος, η φιλία, οι στόχοι που μπαίνουν και οι αναποδιές που παραμονεύουν, οι εσωτερικές συγκρούσεις, τα όνειρα, οι υποχρεώσεις, τα αναπάντεχα, ο κινηματογράφος, η απιστία, ο θάνατος, η αναπηρία, οι ταξικές διαφορές, το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, η οικογένεια, τα πρέπει, τα θέλω, τα διλήμματα, η τύχη.

Όλ΄αυτά, μέσα από την αφήγηση του πρωταγωνιστή, που η άποψη του καταγράφεται χωρίς να εμποδίζει τον αναγνώστη να την επεκτείνει όπου αυτός θέλει.

Θα έλεγα πως είναι ένα μυθιστόρημα πολλαπλής ανάγνωσης ή ακριβέστερα, ένα μυθιστόρημα που χρειάζεται παρά πάνω από μια ανάγνωση.

Μπορεί να διαβαστεί σαν μια ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά και σαν ένα κείμενο με δύσκολα νοήματα και διερεύνηση θεμάτων που απασχολούν τον άνθρωπο από τη γέννηση του.

Ο αναγνώστης έχει πάντα τον τελικό λόγο...

Μάνος Περράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου